top of page

Auriculotherapie ofwel ooracupunctuur is een moderne westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen.

 

Wanneer we het over acupunctuur hebben, denken we meteen aan de eeuwen oude, Chinese geneeskunst met naalden. Auriculotherapie is echter een moderne (westerse) ontwikkeling binnen de acupunctuur en nog maar pas 50 jaar geleden ontwikkeld door de Franse huisarts Paul Nogier.

Hij heeft uitgebreide studie gedaan naar de verbanden tussen aandoeningen en punten op het oor en heeft alle oorreflexpunten gedocumenteerd

oor_edited_edited.png

“ In het oor projecteert de hele mens”

Dr. Paul Nogier (1908-1996)

Oorreflexpunten

Als je het oor goed bekijkt lijkt het op een foetus.

Het oorlelletje is het hoofdje en binnen in het oor zie je het opgekrulde lijfje.

Op en rond het oor zitten ruim 200 reflexzones van het gehele menselijke lichaam.

Elk lichaamsdeel, elk orgaan, elke functie heeft in het oor een corresponderend acupunctuurpunt (reflexzone). Deze reflexzones vormen als het ware een plattegrond van het menselijke lichaam.

90a441_64a56745916f4b0591da26fec1983a3e~
Hoe werkt het?

Je hebt bijvoorbeeld last van obstipatie. Met een druktaster of een puntenzoeker die de weerstand in het oor kan meten, worden beide oren onderzocht en worden de reflexpunten opgezocht die corresponderen met de (pijn)klacht.

 

Vervolgens worden de gevonden punten gestimuleerd, waardoor er intern (via het centrale zenuwstelsel) een prikkel aan het betreffende lichaamsdeel gegeven wordt om het zelfgenezend vermogen te bevorderen.

Deze stimulatie wordt gedaan door het zetten van acupunctuur naaldjes of de zogenaamde verblijfsnaaldjes. Hierdoor wordt het pijnniveau in het betreffende gebied direct beïnvloedt en wordt tevens het gehele genezingsproces op een positieve manier beïnvloed.

 

Meestal worden er gelijk verblijfnaaldjes gezet, maar bij ernstige klachten worden er eerst acupunctuurnaalden gezet die ongeveer 20 minuten in het oor blijven zitten en daarna eventueel vervangen worden door verblijfsnaaldjes.

Het voordeel van verblijfsnaaldjes is de langere intense werking, ze kunnen tot 14 dagen blijven zitten (met pleister). Je kunt gewoon douchen, zwemmen of sporten.

Ook kan gekozen worden voor magneetbolletjes of vaccaria-zaadjes, deze kunnen ook tot 14 dagen blijven zitten.

De zaadjes worden vaak ingezet bij allergie/irritatie. Met name bij kinderen maar ook voor mensen met angst voor naalden.

Auriculo therapie (Ooracupunctuur/Oorreflexologie)

Wanneer wordt auriculo therapie ingezet in de praktijk?

Deze vorm van therapie is een hele waardevolle aanvulling op de energetische behandelingen die ik geef. Het heeft meteen effect en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten en spanningen.

Het kan worden ingezet voor een breed scala aan lichamelijke en psychische klachten zoals, bijvoorbeeld:

  • Acute en chronische pijn aan het bewegingsapparaat: rug-, nek- en schouderpijn, ischias, tenniselleboog, gekneusde ribben, etc.

  • Psychische aandoeningen: angststoornissen, depressie, stress, slapeloosheid, verslavingen, etc.

  • Luchtwegproblemen: astma, sinusitis, hyperventilatie, etc.

  • Hormonale storingen: overgangsklachten, menstruatieklachten

  • Maag- darmklachten

  • Migraine, duizeligheid, reisziekte

  • Allergieën

  • Vermoeidheid

  • Snurken

  • Etc....

Ook werkt het ondersteunend bij:

Ondersteuning bij afvallen
hooikoorts
Ontwerp zonder titel_edited
bottom of page